Project Acasa Update

De gemeenteraad heeft op 18 december 2024 besloten om de ingediende omgevingsvergunningsaanvraag van projectontwikkelaar Acasa voor ‘Villa Flora’ niet goed te keuren. Het dossier voldoet niet aan de gestelde vereisten …

De gemeenteraad heeft op 18 december 2024 besloten om de ingediende omgevingsvergunningsaanvraag van projectontwikkelaar Acasa voor ‘Villa Flora’ niet goed te keuren. Het dossier voldoet niet aan de gestelde vereisten uit het gemeentewegendecreet en het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

Acasa diende een vergunningsaanvraag in voor de site ‘Villa Flora’ in de Van Goethemstraat. In de vergunningsaanvraag staan plannen voor het verkavelen van gronden en een aanleg van de omgeving. Met het project wil de bouwheer een cohousingproject in het binnengebied realiseren en een meergezinswoning aan de Hundelgemsesteenweg.

Uit de analyse van het dossier bleek dat de plannen op meerdere vlakken tekortschieten:

Tekort aan kwalitatieve groenzones: de voorgestelde groenzones zijn onvoldoende ruim en versnipperd, waardoor ze niet bijdragen aan een waardevolle publieke ruimte. Hierdoor kunnen zij het netwerk van trage wegen in de omgeving onvoldoende versterken.

Gebrekkige verkeersoplossingen: uit advies van de dienst mobiliteit blijkt dat de aansluiting van de ondergrondse parking op het openbaar domein niet voldoende ruimte biedt voor een vlotte en veilige verkeersdoorstroming. Ook de bezoekersparkeerplaatsen zijn onvoldoende doordacht.

De gemeenteraad benadrukt dat kwaliteitsvolle publieke groenzones essentieel zijn voor een aantrekkelijke leefomgeving. Het uitbouwen van een fijnmazig netwerk van trage wegen is een kernambitie uit het gemeentewegendecreet, zodat zachte weggebruikers zich veiliger kunnen verplaatsen. In het huidige voorstel ontbreekt de nodige infrastructuur om dit te realiseren.

Vervolgstappen

Het lokaal bestuur roept de initiatiefnemers op om de plannen te herzien en te verbeteren. Er moet meer aandacht komen voor duurzame mobiliteitsoplossingen, zoals het stimuleren van fietsgebruik en een betere verkeersafwikkeling binnen het projectgebied. Daarnaast is een herziening van de groenzones noodzakelijk om te voldoen aan de geldende ruimtelijke en wettelijke normen.

De reactie van Acasa: “Zeker na een voorbereidend traject van twee jaar hadden we niet gedacht dat dit hierop zou stuklopen. Maar ik onthoud van de gemeenteraad de uitgestoken hand naar ons om verder met dit project te gaan en dat zijn we ook van plan”, klinkt het.

Bomenkap

Op 8 oktober begon de bouwheer met het opkuisen van de gronden, wat al vlug ontaardde in een volledige kap. Ondanks hevig protest van buurtbewoners, legde de gemeente en de politie de kap pas stil op 9 oktober. De bouwheer kon nochtans geen kapvergunning voorleggen. We zijn benieuwd of en hoe die gekapte bomen gecompenseerd zullen worden.

We hebben alle slides van het infomoment dat Acasa op 10 juni jl. hield gefotografeerd en plaatsen die hieronder ter info.